AkcijaŠ

O Beogradu

Ići dole

O Beogradu

Počalji od Mića taj Uto Feb 21, 2017 12:28 am

Имена Белог Града кроз историјуБеограђани су веома поносни на име свог града – Београд, али кроз своју изузетно дугу историју Београд је променио много имена јер је сваки нови освајач желео да да свој печат овом лепом, белом граду.

Први назив Сингидун му је дало келтско племе Скордисци када се доселило на ове просторе. Келтска реч „дун“ значи град, насеље, утврђење; а за „синги“ постоје 2 објашњења – једно је да то на келтском значи круг, јер је утврђење имало кружни облик, а друго да потиче од трачког племена Синги које је насељавало ово подручије пре доласка Скордиска. Римљани су назив прилагодили свом језику и звали га Сингидунум, а Ромеји (Византинци) опет свом и звали га Сингидон. Мада, када су Византинци повратили Београд, звали су га и Велиградон.

Београд су за назив града користили Словени, па га Вук у свом речнику из 1818. године помиње као Бијоград. Латинизовано име града било је Алба Грека, а Мађари су га звали Нандоралба и Нандорфехервар. Италијани су га звали Кастелбјанко, а Грци Велигради (што вуче корен од византијског Велиградон). Турски освајачи су га звали Белграт, а због силних борби око њега звали су га и Дар Ул Јихад – Кућа рата.

Бели град су прихватили и Аутријанци и Немци, и на њиховом језику је то био Вајсенбург, мада су нацисти покушали да му наметну име Принц Еуген Штад јер је њихов план био да Београд постане административни центар јужног дела њиховог Рајха. Чим је ослобођен Београд је вратио своје име и поново постао Бели град.

Preneto sa: http://rastemo.rs/
avatar
Mića
Admin

Broj poruka : 321
Datum upisa : 30.07.2009
Godina : 60
Lokacija : Beograd

http://akcijas.serbianforum.info

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh

- Similar topics

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu